Back

Το ηλεκτρικό μπάσο είναι ένα έγχορδο ρυθμικό μουσικό όργανο το οποίο πραγματεύεται με χαμηλές συχνότητες. Εμφανισιακά μοιάζει πολύ με την ηλεκτρική κιθάρα εντούτοις η μεγαλύτερη διαφορά τους είναι ο μακρύτερος λαιμός. Ο ρόλος του σε μία ορχήστρα είναι να στηρίζει τα υπόλοιπα μουσικά όργανα δίνοντάς τους ρυθμό και επιτρέποντας τους έτσι να το επενδύουν μουσικά. Το ηλεκτρικό μπάσο εφευρέθηκε την δεκαετία του 1930 με σκοπό να αντικαταστήσει το κοντραμπάσο χωρίς όμως επιτυχία. Η άνθηση της ροκ μουσικής το 1960 έφερε και την αναγνώριση του ηλεκτρικού μπάσου από τους μουσικούς. Το ηλεκτρικό μπάσο παίζεται με τα δάχτυλα σε οριζόντια στάση και η αρχική του μορφή είχε τάστα και ήταν με τέσσερις χορδές με το ίδιο κούρδισμα που είχε το κοντραμπάσο. Μεταγενέστερα δημιουργήθηκαν ανανεωμένα μοντέλα μπάσων 5χορδα και 6χορδα.

Δεν υπάρχουν διαφορετικά ήδη ηλεκτρικού μπάσου, αυτό που διαφέρει είναι ο τρόπος με τον οποίο ο οργανοπαίχτης παίζει το ηλεκτρικό μπάσο. Με τα δάκτυλα, με πένα ή κτυπώντας το αναλόγως του είδους της μουσικής! Με το μπάσο μπορείς να παίξεις όλα τα είδη μουσικής! Ροκ, heavy metal, τζαζ, ποπ ακόμα και κλασική μουσική δεν υπάρχει περιορισμός! Είναι κυρίως όργανο συνοδείας όπως και τα κρουστά το οποίο όμως είναι σε θέση να διαχειριστή σωστά μία μελωδία με τον οργανοπαίχτη να παίζει μόνος. Η αναγκαιότητα του ηλεκτρικού μπάσου σχεδόν σε όλα τα είδη μουσικής σε σχέση με το γεγονός πως δεν υπάρχουν αρκετοί μουσικοί ηλεκτρικού μπάσου (μπασίστες) καθιστούν το όργανο ακόμα πιο πολύτιμο!

Ηλεκτρικό μπάσο μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει κάποιος από περίπου 7 χρονών. Αυτό ποικίλει αναλόγως της ωριμότητας και της μουσικής αντίληψης που έχει αναπτύξει ένα παιδί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο σωματότυπος του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο γιατί τα δακτυλάκια του μαθητή πρέπει να είναι σε θέση να πιέζουν, και να χτυπούν τις χορδές δυνατά για καλύτερο ήχο. Τα μαθήματα ξεκινούν όπως σε όλα σχεδόν τα μουσικά όργανα με την εκμάθηση των νότων, των αξιών και μικρών εύκολων μουσικών κομματιών.

Το ηλεκτρικό μπάσο θεωρείται σχετικά δύσκολο μουσικό όργανο για εκμάθηση από ένα μαθητή αν σκεφτεί κανείς τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να παιχτεί και την σημασία του απόλυτου ρυθμού! Εντούτοις τελειώνοντας τον πρώτο χρόνο διδασκαλίας του ηλεκτρικού μπάσου ένας μαθητής θα είναι σε θέση να συνοδεύει γνωστά μουσικά κομμάτια. Η όλη εξέλιξή του όμως εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Το ενδιαφέρον, οι ώρες μελέτης και γενικά η αγάπη του για το ηλεκτρικό μπάσο είναι στοιχεία που αν συνδυαστούν μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα να καταστίσουν ένα αρχάριο μαθητή ηλεκτρικού μπάσου σε ένα καλό οργανοπαίχτη! Η εξέλιξη ενός μαθητή ηλεκτρικού μπάσου συνοδεύεται και με την εκμάθηση, εάν το επιθυμεί, του κοντρανμπάσου (μουσικό όργανο με τέσσερις χορδές, άταστο, παίζεται στην κάθετη στάση είτε με δοξάρι , είτε με τα δάχτυλα).

Όπως όλα τα μαθήματα εκμάθησης μουσικού οργάνου έτσι και το μάθημα ηλεκτρικού μπάσου είναι ατομικό. Δηλαδή τα μαθήματα διεξάγονται με τον μαθητή και τον καθηγητή μόνο. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον καθηγητή να δίνει όλη του την προσοχή στον μαθητή για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η διάρκεια του μαθήματος ποικίλει αναλόγως του επιπέδου του μαθητή. Από την στιγμή που τα μαθήματα είναι ατομικά υπάρχει ελαστικότητα στο ως προς την ημέρα και την ώρα κατά την οποία θα διεξάγεται το μάθημα. Οι ακριβείς ημέρες και ώρες αποφασίζονται από κοινού μαζί με τον σπουδαστή πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς ο μαθητής εξελίσσεται είναι δυνατόν η καθιέρωση έξτρα ωρών διδασκαλίας με άλλους μαθητές άλλων μουσικών οργάνων για την δημιουργία μικρών ορχηστρών ως απώτερο στόχο την εξοικείωση και την συνύπαρξη τους και με άλλα μουσικά όργανα.

Η σχολή προσφέρει αναγνωρισμένες εξετάσεις για όλα τα τμήματα που έχει. Οι πλείστες των εξετάσεων είναι από πανεπιστήμια και σχολές του εξωτερικού και κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τσεχίας. Όλα τα διπλώματα είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και από το σύνολο των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Συνεπώς ανεξάρτητα του μουσικού οργάνου και του επιπέδου που θα φτάσει κάποιος τα διπλώματα που θα πάρει από τη σχολή μπορούν χρησιμοποιηθούν ως επιπρόσθετων προσόν για την εισαγωγή του σε πανεπιστήμια του εξωτερικού!